zaterdag 8 september 2012

Politiek Engels

Cursisten prettig verrast
Afgelopen donderdag was het zover: de cursus Engels Conversatie voor Gevorderden ging van start  met een bijzonder prettige en levendige eerste les. Bij aankomst waren de cursisten prettig verrast bij het zien van de zonnige, heldere cursusruimte in zalencentrum Op de Helte in Roden waar een dienblad met koffie en thee al klaar stond.

Voor het eerst met pensioen: how to enjoy your retirement
Tijdens het introductierondje in het Engels kwamen de cursisten direct al in gesprek met elkaar. Ze waren nieuwsgierig naar elkaars hobby's en wisselden ervaring uit: hoe voelt dat als je net met pensioen bent? En hoe zeg je dat in het Engels: to be retired, to take your retirement, or to retire? Ook vrijwilligerswerk kwam aan bod: I am a volunteer. This is voluntary work.

Test uw politiek Engels!
Het thema voor deze eerste les was politiek. Iedereen kreeg eerst een multiple choice toets om te kijken hoe groot de politieke woordenschat was, en om spelenderwijs nieuwe uitdrukkingen aan de de bestaande vocabulaire toe te voegen.Wilt u zelf deze toets ook doen? Test uw politieke Engelse woordenschat via deze vier korte toetsen:
Politieke woordenschat toets 1
Politieke woordenschat toets 2
Politieke woordenschat toets 3
Politieke woordenschat toets 4

Politiek rollenspel: The Proposal
Na een groepsdiscussie over de verschillen tussen Nederlandse en Engelse ministers en een korte koffiepauze was het tijd voor een rollenspel: iedere cursist gaf zichzelf een portfolio en bedacht een voorstel om in de ministeriële bijeenkomst te gooien.

"There is no money"
Agricultural proposal: milking cows
Cursist Roelie besloot om als minister van volksgezondheid een project op te zetten om kinderen aan het bewegen te krijgen, waarop medecursist Rolf, die het financiële portfolio op zich genomen had, demonstratief zijn armen over elkaar kruiste, achterover leunde en verkondigde: "There is no money". Fija, de minsiter van landbouw in dit spel, probeerde vervolgens haar project van de grond te krijgen om koeien door een robot in de wei te laten melken. Misschien moesten de kinderen die taak van de robots overnemen en zo het probleem van geldgebrek oplossen?

Een vrolijke discussie
Het werd een vrolijke discussie waarin de kennis van de Engelse taal aardig op de proef gesteld werd, een een aantal nieuwe uitdrukkingen spelenderwijs aan de woordenschat van de cursisten toegevoegd werd.

Elke les is de moeite waard: u kunt zich nog aanmelden
Tenslotte werden de data voor de vervolglessen vastgesteld. Zie hier voor de lijst. U kunt zich nog aanmelden voor deze cursus; elke les is de moeite waard, en u kunt zo instromen als u een gevorderd niveau heeft.